Trucks

25 megoldás, amivel a Volvo FH gondoskodik az utak biztonságáról

Mélyen a Volvo Trucks génjeiben kódoltan szerepel a biztonság. Egyszerűen ez a munkánk lényege – olyan jellemzőket és megoldásokat alkotunk, amelyek minden közlekedő javára válnak. Jövőképünk, hogy Volvo teherautókkal soha ne történjenek balesetek. Íme 25 megoldás, amivel a Volvo Trucks fokozza a közlekedésbiztonságot.


25: Hálózatba Kapcsolt Biztonság
A Hálózatba Kapcsolt Biztonság jóvoltából a Volvo járművek információt cserélhetnek egymással. Ez a közlekedésbiztonság fokozásának fontos kulcsa. Képesek adatokat megosztani a közlekedési helyzetről, ez csökkenti a balesetek kockázatát. A Hálózatba Kapcsolt Biztonsággal a Volvo megnyitja a jövő ajtaját.  


24: Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást Támogató Asszisztenssel
Amennyiben a teherautó akaratlanul a sávelválasztó felfestésekhez közeledik, akkor a Volvo Dinamikus Kormányzás Sávtartást Támogató Asszisztenssel közbelép, és segít a járművezetőnek a teherautót visszakormányozni a sávba. A rendszer képes figyelmeztetni is a vezetőt a kormánykerék finom rezegtetésével. A rendszer 55 km/h sebesség felett működik.


23: Elalvásra Figyelmeztető Rendszer
Az Elalvásra Figyelmeztető Rendszer figyeli a járművezető vezetési stílusát. Amennyiben ez fáradtságot jelezve eltér a megszokottól, hangjelzés és a kijelzőn megjelenő üzenet tanácsolja a vezetőnek, hogy tartson szünetet.


22: Elektronikus Menetstabilizáló Rendszer

A Volvo Trucks Elektronikus Menetstabilizáló Rendszere csökkenti a megcsúszás és a borulás kockázatát. Veszélyes helyzetben a rendszer csökkenti a motor teljesítményét és egymástól függetlenül működésbe hozza a teherautó és a pótkocsi egyes kerekeinek fékjeit. 


21: Kis zajszint
A Volvo FH teherautót kis légellenállásúra terveztük, valamint zajcsillapító és -szigetelő anyagokkal láttuk el, így kis zajszint jellemzi. Ez csökkenti a járművezető stressz-szintjét, aki így a vezetésre összpontosíthat.  


20: Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel
Az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel kamera és radar segítségével ismeri fel a jármű előtt található objektumokat. Amennyiben a teherautó túl közel kerül az elöl haladó járműhöz, az Ütközésfigyelmeztetés Vészfékrendszerrel közbelép, és figyelmezteti a járművezetőt. Szükség esetén a rendszer aktiválja a fékrendszert az ütközés elkerülésére.  


19: Kiterjesztett fék
A kiterjesztett fék megakadályozza a járműszerelvény becsuklását. A kiterjesztett fék a pótkocsi szakaszos fékezésével kiegyenesíti a járműszerelvényt. A rendszer 50 km/h sebesség alatt működik. 


18: Volvo Dinamikus Kormányzás személyes beállításokkal
A Volvo Dinamikus Kormányzás személyes beállításokkal segítségével a vezető négy előre meghatározott beállításból választhatja ki, hogy milyen könnyű vagy nehéz legyen a kormányzás, így a járművezetők a különböző útviszonyokhoz vagy személyes preferenciákhoz igazíthatják azt. Ráadásul a járművezetők pontosan beállíthatják a kormánykerék kívánt ellenállását a kényelmes, könnyed és biztonságos vezetés érdekében.


17: Volvo Dinamikus Kormányzás Stabilitási Asszisztenssel
A Volvo Dinamikus Kormányzás Stabilitási Asszisztenssel segít minimalizálni a megcsúszás kockázatát. A rendszer már akkor is segít, ha csupán a megcsúszás apró hajlamát észleli, és segít a vezetőnek finoman ellenkormányozni a jármű stabilizálása érdekében. 


16: Látni és látszani
A Látni és látszani a Volvo Trucks globális kezdeményezése a gyalogosok és kerékpárosok, valamint a teherautó-vezetők interakcióinak biztonságosabbá tételére. Különböző aktivitásokkal a Volvo Trucks fokozni kívánja a közlekedés tudatosságát – a látás és a láthatóság érdekében. 


15: Kilátás
A korlátozott kilátás jelentős veszélyforrást jelenthet a teherautó-vezetők és a többi közlekedő számára egyaránt. A Volvo teherautók fülkéjét úgy terveztük, hogy maximális kilátást biztosítsanak – az olyan jellemzők jóvoltából, mint a nagy felületű üvegek és visszapillantó tükrök. 


14: Vészkijárat
Amennyiben a fülke ajtajait valami elzárja, akkor használható a minden Volvo FH teherautóban megtalálható vészkijárat. A vészkijárat egyúttal tetőablakként is funkcionál, több fényt enged be a fülkébe. 


13: Energiaelnyelő fülke
A teherautó borulásakor vagy frontális ütközéskor a megerősített fülke hátrafelé továbbítja az energiát. Ezzel megőrzi a létfontosságú túlélési teret a fülkében a járművezető számára.  


12: Elülső Aláfutásgátló Rendszer
A személyautók és a teherautók magassága közötti különbség mindig is biztonsági problémát jelentett a közlekedésben. Egy személyautó és a teherautó közötti frontális ütközés esetén a súlyos sérülések minimalizálására a Volvo Trucks kifejlesztette a teherautók Elülső Aláfutásgátló Rendszerét. Ütközés esetén a teherautó gyűrődési zónája 200 milliméterrel összenyomódik hátrafelé. Ez megnöveli a személyautó vezetőjének és utasainak túlélési arányát.  


11: Adaptív Sebességszabályozó
Az Adaptív Sebességszabályozó segít biztonságos követési távolságot tartani az elöl haladó járműtől. Ráadásul figyelmezteti a jármű előtti objektumokkal kapcsolatos veszélyhelyzetekre, és túl kicsire csökkenő távolság esetén vészfékezést kezdeményez. 


10: Sávtartást Támogató Rendszer
A forgalmi sáv elhagyása számos súlyos baleset gyakori oka a teherautó-vezetők körében. A Sávtartást Támogató Rendszer kamera segítségével figyeli a sávelválasztó felfestéseket, és a rendszer figyelmezteti a vezetőt, ha akaratlanul átlépne egy vonalat.


9: Szigorú minőségellenőrzési tesztek
A Volvo FH fejlesztése során szigorú minőségellenőrzési teszteket végzünk. Itt a Volvo Trucks különböző teszteket végez a svédországi Hällered tesztpályán.  


8: Tudatosság megteremtése
A Volvo Trucks számára fontos a biztonsággal kapcsolatos tudatosság kialakítása. Hollandiában például Volvo Safety Truck biztonsági teherautókat használtak bemutatójárműként a kereskedők. Ezekkel a teherautókkal tájékoztatták az ügyfeleket a Volvo Trucks által kínált biztonsági rendszerekről, amelyek sorában megtalálható az Elektronikus Menetstabilizáló Rendszer, a Sávtartást Támogató Rendszer, az Elalvásra Figyelmeztető Rendszer, a Sávváltást Támogató Rendszer és az Adaptív Sebességszabályozó. 


7: Állj meg, Nézz oda, Integess!
Mivel a gyermekek a legsérülékenyebbek a közlekedésben, a Volvo Trucks bevezette az Állj meg, Nézz oda, Integess! kampányt 2015-ben. A kampány célja, hogy növelje a gyermekek tudását a rájuk a közlekedésben mindennap leselkedő veszélyekről.


6: Balesetkutató Csapat

Tudta, hogy a Volvo Trucks saját Balesetkutató Csapatot működtet?
A Balesetkutató Csapat több mint 1700 teherautó-balesetet tanulmányozott és elemzett 1969 óta. Az ütközések különböző változóit vizsgálják. Ez az információ felbecsülhetetlen értékű a jövőbeli kutatások során és az új biztonsági megoldások fejlesztése kapcsán.  


5: Törésteszt
A Volvo Trucks szimulált ütközéses tesztek ezreit, valamint megközelítőleg 100 valós töréstesztet végzett. Ezek a tesztek segítették a Volvo Trucks mérnökeit, hogy az egyik legbiztonságosabb teherautó-fülkét fejlesszék ki. 


4: Légzsák
A Volvo Trucks a nehézkategóriás teherautók gyártói közül elsőként vezette be a vezetőoldali légzsákot 1996-ban. A légzsák célja, hogy megvédje a járművezetőt a frontális ütközés erejétől. 


3: Biztonsági öv
A biztonsági öv használata egyszerű megoldás a biztonság megőrzésére egy baleset esetén. A biztonsági öv a Volvo Trucks járműveiben az 1970-es években jelent meg. 


2: Svéd fülkebiztonsági törésteszt
Akadály teszt. Borulási teszt. Szánkó teszt. Frontális ütközési teszt. A svéd fülkebiztonsági teszt szigorú, ám biztosította, hogy a fejlesztés során a Volvo FH a lehető legbiztonságosabbá váljon. Még a kávéfőző is része a töréstesztnek, hogy a fülkében semmi ne okozhasson kárt Önben baleset esetén. 


1: Fülkefelépítés
A Volvo Trucks minden fülkéje és hálófülkéje nagyszilárdságú acélból készül. Ennek köszönhetően a Volvo teherautók fülkéje rendelkezik a lehető legjobb erő-tömeg aránnyal az iparágban. És így a Volvo Trucks az egyetlen gyártó, amely megfelel a svéd fülkebiztonsági törésteszt követelményeinek vagy túlteljesíti azokat.