Hűvös elegancia

Messziről nézve a Volvo FH és FH16 teherautók hűtőmaszkja összetéveszthetetlen és ikonikus. Ráadásul egyúttal rendkívül praktikusak is. Mi a hűvös eleganciájuk titka?
Ismail Ovacik makettekkel

„Az új hűtőrácsok optimalizáltan osztják el a hűtőlevegőt, ez létfontosságú a motor teljesítménye és a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából” – magyarázza Ismail Ovacik, a Volvo Trucks vezető külső formatervezője.

A Volvo FH16 hűtőrácsa

Míg a Volvo FH a hatszögletű dizájnt belekombinálja a hátőrácsba, addig az FH16 esetében a fémszínű hűtőrácsból vizuálisan kiemelkedő fekete elemek háromdimenziós hatást keltenek.

Amikor a továbbfejlesztett Volvo FH és FH16 teherautók bemutatkoztak 2012-ben, a kínálat zászlóshajóinak néhány kulcsfontosságú változása egy új kezdetet jelzett. Az Euro 6 előírásai már a látóhatáron belülre kerültek, ezért számos módosítást kellett végezni, hogy a teherautók megfeleljenek a piaci elvárásoknak. A motor hűtését javító formaterv az egyik fő változtatásként szerepelt a Volvo Trucks göteborgi formatervező csapatának feladatai között.

A rajzasztalon olyan optimalizált dizájnt sikerült kidolgozniuk mindkét teherautó hűtőrácsa számára, amely javítja a hűtési teljesítményt és a motor körüli légáramlást. „Az új hűtőrácsok optimalizáltan osztják el a hűtőlevegőt, ez létfontosságú a motor teljesítménye és a károsanyag-kibocsátás csökkentése szempontjából” – magyarázza Ismail Ovacik, a Volvo Trucks vezető külső formatervezője. A két teherautó hűtőrácsát alaposan szemügyre véve egyértelműen látszik a megalkotásukba fektetett mestermunka. A hatszögletű méhsejtrács minden egyes elemét a lehető leghatékonyabb funkcionalitásra tervezték, miközben magukat a mintákat a természet ismétlődő formái ihlették. „Egy ikon tervezése során rendkívüli figyelmet kell szentelni a márkánk részletei iránt” – folytatja Ismail Ovacik. „Ezt a szemünk előtt tartva igen sok kreatív energiát fordítottunk a hűtőrács megtervezésébe. A méretük miatt igen jelentős erőfeszítést jelentett a hűtőrácsok legyártása.”

Ismail Ovacik tervekkel

Az új hűtőrácsok tervezése és legyártása rendkívüli szakértelmet és a részletek iránti figyelmet igényelt.

Bár egyértelműen ugyanazon család tagjai, a két hűtőrács közötti eltérések igen határozottak. Míg a Volvo FH a hatszögletű dizájnt bekombinálja a hátőrácsba, addig az FH16 esetében a fémszínű hűtőrácsból vizuálisan kiemelkedő fekete elemek háromdimenziós hatást keltenek. „Mindkét hűtőrácsot jól fogadták az ügyfelek, ám az FH16 hűtőrácsát különösen kedvelik” – mondja Ismail.

Sok szempontból szívügynek tekinthető. Végső soron egy igazi Volvo-műalkotásnak is tekinthető.

Ismail Ovacik, vezető külső formatervező

Ismail Ovacik

Ismail Ovacik, a Volvo Trucks vezető külső formatervezője már kilenc éve dolgozik a Volvo Trucks vállalatnál.

A Volvo FH és FH16 hűtőrácsai egy új nemzedék első képviselőiként jelentek meg a továbbfejlesztett teherautók 2012-es bemutatásakor. Ezek a formák szolgáltak sablonként a Volvo többi teherautó-típusának frissítésekor.

Ismail elmondása szerint az FH hűtőrácsa a legnagyobb egyetlen darabból álló műanyagelem a teherautó-iparágban. „Sok szempontból szívügynek tekinthető. Végső soron egy igazi Volvo-műalkotásnak is tekinthető.”

Ismail Ovacik

Beosztás: A Volvo Group Truck Technology vezető külső formatervezője.
Életkor: 37.
Szolgálati évek a Volvo márkánál: Kilenc.
Munkahely: A Volvo Group Trucks Technology európai dizájnstúdiója a svédországi Göteborgban.

Related News

Kiváló kilátást kialakítani

Remek kilátás biztosítására tervezték az új Volvo FH visszapillantó tükreit, amelyek egyúttal a teherautó identitásának is részei....

Rendezett munkaterület

Jellegzetesen letisztult és egyszerű dizájnjával a Volvo műszerfala a klasszikus skandináv stílust funkcionalitással és könnyű kezelhetőséggel ötvözi....

Tökéletesíteni a légellenállási jellemzőket – az egyensúlyozás művészete

Kulcsfontosságúnak bizonyultak az új Volvo FH modellek légellenállási fejlesztései, ugyanis ezek is segítenek még tovább növelni az ügyfelek nyereségét....