Trucks

Elektromobilitás könnyedén. Az elektromos teherautók megérkeztek.

Hatalmas a piaci érdeklődés a villanymotoros teherautók iránt, akárcsak a kíváncsiság annak megértésére, hogy a mindennapi üzemelés során milyen lehetőségeket és gyakorlati előnyöket kínál ez az új villamosított technika. Az elektromobilitásra való váltás az áruszállítást csendesebbé, tisztábbá és fenntarthatóbbá teszi. Az új, fenntarthatóbb szállítási berendezkedésre történő átalakulás új megfontolandó jellemzőket vet fel, ám egyúttal új lehetőségeket is teremt.
Villanymotoros teherautók

Zökkenőmentes átállás a Volvo Trucks jóvoltából

A Volvo Trucks könnyűvé kívánja tenni az elektromobilitásra való átállást. Átfogó megközelítést alkalmaz a vállalat: az egyes ügyfelek egyéni igényei – a vezetési ciklusok, a terhelhetőség, az üzemidő, a hatótávolság és az egyéb paraméterek – alapján kialakított megoldásokat kínál. A cél mindig ugyanaz – az ügyfeleknek kiemelkedő üzemidőt és termelékenységet kínálni. A teljes kép figyelembevételével a termékek és szolgáltatások ideális elegyét kínáljuk a mindennapi üzemelés optimalizálására. Ezt a nemzetközi kereskedőhálózatunk jelentette biztonsággal támogatjuk.

Miért éppen elektromobilitás?

Csendesebb városok
Mind az embereket, mind a környezetet terheli a zaj. Elektromos teherautókkal lényegesen csökkenthető a zajszint és a zajszennyezés. 

Tisztább levegő a városokban
Az elektromobilitás fontos része a Volvo Trucks ambíciójának a zéró emisszió jövőkép megvalósítása kapcsán, ezért a vállalat a világszerte számos, a levegőminőséget javítani kívánó várossal együttműködik.

Jobb forgalomszervezés
Csendesebb teherautókkal feladatok széles köre végezhető csúcsidőn kívüli – kora reggel, késő este vagy akár éjjel. Ez csökkenti az utak terhelését a csúcsidőszakban.

Jobb munkanapok
A járművezetők életét is megkönnyítik a villanymotoros teherautók. A csendesebb üzemelés és a zéró helyi károsanyag-kibocsátás lényegesen jobb munkakörnyezetet eredményez a járművön belül és annak környezetében egyaránt. Mivel a villanymotoros teherautó álló helyzetből is teljes nyomatékkal indul, valamint lényegesen kisebbek a hajtáslánc okozta vibrációk, a vezetési élménye is kellemes.

Rendkívül büszkén mutatjuk be a mindennapos munkavégzésre alkalmas villanymotoros Volvo teherautók kínálatának első képviselőjét. Ezzel a változattal a fenntartható városfejlesztésre törekvő települések kihasználhatják a villamosított áruszállítás előnyeit.

Tények a Volvo FL Electric teherautóról

  • Teljes mértékben elektromos hajtásláncú teherautó elosztófuvarozáshoz, kommunális feladatokra és egyéb városi alkalmazásokra 16 tonna megengedett össztömegig.
  • Hajtáslánc: Villanymotor 185 kW csúcsteljesítménnyel, 130 kW állandó teljesítménnyel. Erőátvitel: kétfokozatú váltó, kardántengely, meghajtott hátsó tengely. A villanymotor csúcsnyomatéka 425 newtonméter. A hátsó tengely legnagyobb forgatónyomatéka 20 kNm.
  • Energiatároló rendszer: 2–6 lítiumion akkumulátor, 100–300 kWh teljes kapacitás.
  • Hatótávolság: akár 300 km.
  • Töltés: töltés a váltakozó áramú elektromos hálózatról (AC, 22 kW) vagy egyenáramú (DC) töltés kombinált töltőrendszerrel (CCS / Combo2 akár 150 kW teljesítménnyel).
  • Töltési idő: üres állapotból teljesen feltöltött akkumulátorokig gyorstöltéssel 1-2 óra (DC), éjszakai töltés (AC) akár 10 óra a legnagyobb, 300 kWh akkumulátorkapacitás esetén.
  • Az első két Volvo FL Electric teherautót a Renova hulladékgyűjtő és újrahasznosító vállalat, illetve a TGM fuvarcég üzemelteti majd.
  • Az Off Peak City Distribution (csúcsidőn kívüli városi áruelosztás) projekt az éjszakai áruszállítás hatásait tanulmányozta Stockholm központjában. A csúcsidei forgalom elkerülésével a teherautók a megszokott feladatokat a nappali idő mindössze harmada alatt elvégezték.