Ökovállalat

Környezetbarát nemzetközi vállalkozást épített ki egy ökociklus-alapú gazdaságból az elszigetelt Cuneo megyében az olasz állateledel-termelő Monge & C Spa. A teherautók fontos szerepet játszanak ebben, gazdaságos kiszállításokat tesznek lehetővé 8000 olaszországi ügyfél számára.

Olaszország vidéki részén található központi bázisáról a Monge & C Spa összesen 82 országba exportálja állateledeleit.

Napsütéses a délután a Monge-csoport telephelyén az aprócska falu, Monasterolo di Savigliano határában. A területet uraló hatalmas üzemépületek a legnagyobbak és legfejlettebbek Európában a kiemelkedő minőségű állateledel-gyártás terén, s az integrált gyártási lánc jóvoltából teljesen önellátók. A vállalat mindent maga intéz, a friss nyersanyagok begyűjtésétől az eledelek és a konzervdobozok gyártásán át egészen a csomagolásig és az olaszországi kiszállításig. A mindegyik üzemépület tetejére kiépített napelemek csupán egyetlen jelként szolgálnak a sok közül, hogy a cég a lehető leginkább környezetbarát működésre törekszik.

 

A Monge család

Domenico Monge (balra) és édesapja, Baldassare, valamint lánya, Christiana. „Édesapám alapította ezt a vállalatot, és én itt dolgoztam egész életemben. Számomra nincs különbség a cég és a család között.”

Konzervtöltő gyártósor

A vállalat naponta 1,5 millió konzerv állateledelt készít – három műszakban, a hét mind a hét napján.

„A környezet védelme az üzletmenetünk alapvető része, hiszen a mészárszékek melléktermékeit hasznosítjuk újra új termékké formálva azokat” – magyarázza Domenico Monge, a családi vállalkozás ügyvezető igazgatója.

A Monge-csoport történelme ugyanezen a helyen kezdődött 1963-ban, amikor Domenico édesapja, Baldassarre Monge egy csirketenyésztő farmot alapított. A család kutyája táplálkozási zavarokkal küzdött, mire egy állatorvos azt tanácsolta nekik, hogy csirkehússal etessék. 

„Bár csak kisgyermek voltam, emlékszem rá, édesapám miként kezdett állateledelt készíteni édesanyám konyhájában, kis konzervnyi adagokat főzött egy kuktában. Aztán egyszer ráeszmélt, hogy e termékek saját piaccal bírnak, így lépésről lépésre kibővítettük a vállalkozást” – emlékszik vissza Domenico Monge.

Kutyák esznek

Domenico és családja két kutyát tart. A vállalat által gyártott állateledelek kínálata az alapvető táplálékoktól a betegségekkel rendelkező vagy éppen a különleges feladatokat ellátó állatok – például rendőrségi kutyák – számára készített termékekig tart.

Hosszú éveken keresztül a baromfitenyésztés maradt az alapvető tevékenység, ám amikor Domenico és lánytestvérei felnőttek, akkor úgy döntöttek, hogy az állateledel-gyártást fejlesztik tovább. Nagyon sikeres stratégiának bizonyult ez. Virágzik az üzlet évek óta, néha a bevételek megduplázódnak az egyik évről a másikra. Ma a Monge-csoport Olaszország harmadik legnagyobb állateledel-gyártója, termékeiket 82 országba exportálják. Annak ellenére, hogy ma már 270 embert foglalkoztatnak, családi vállalkozás maradtak, amelyet az alapító elképzelései hajtanak előre.

„A kezdetek kezdete óta az édesapám átadta az értékeit nekünk, gyermekeinek, a mi gyermekeinknek és az összes alkalmazottunknak. A környezet tisztelete része az ő értékrendszerének, ezért folyamatosan dolgozunk energiafogyasztásunk csökkentésén. Az olyan energiamegtakarítási intézkedésekkel, mint a napelemek használata, a vízfogyasztásunk csökkentése, és a keskenyebb falú konzervek gyártása, összesen akár 50 százalékkal csökkentjük az energiafogyasztásunkat” – mondja Domenico Monge, majd hozzáteszi:

„Vállalatunk erőssége az integrált gyártási lánc. Logisztikai folyamatainkat szorosan integráltuk a gyártás ütemezéséhez, ez fokozza a hatékonyságot, csökkenti a költségeket és jobb kiszolgálást biztosít ügyfeleinknek. Ez létfontosságú számunkra, ugyanis központunk messze található a végtermékeket értékesítő piacoktól.”

A környezet védelme az üzletmenetünk alapvető része.

Domenico Monge

A Monge & C Spa ügyvezető igazgatója

A Monge & C Spa gyárának teteje.

Az olyan energiamegtakarítási intézkedésekkel, mint a napelemek használata, a vízfogyasztás csökkentése, és a keskenyebb falú konzervek gyártása, a Monge & C Spa összesen akár 50 százalékkal csökkenti az energiafogyasztását.

Baldassarre Monge.

Baldassarre Monge csirketenyésztő farmját 1963-ban alapította. Amikor kutyájánál táplálkozási zavarok jelentkeztek, az végül arra sarkallta, hogy az állateledel-gyártásba is belekezdjen.

A Monge-csoport otthonául szolgáló területet gyakran „Cuneo szigetének” nevezik rossz útminősége és az olaszországi fő úthálózat nehézkes elérhetősége miatt. Éppen ezért a vállalat számára az első pillanattól kulcsfontosságú feladatot jelentett a saját logisztika. A vállalat tulajdona a Monge Logistica cég, amelynek 48 járművéből 40 darab Volvo. A járművek naponta begyűjtik a friss nyersanyagokat, majd azokat elszállítják a gyárakba, valamint a termékeket is kiszállítják a tranzitpontokra, illetve az olasz piacot kiszolgáló elosztó központokba. Ez teszi ki a csoport teljes értékesítésének 30 százalékát. A nagy teljesítményű, üzemanyag-hatékony járművek alapvető fontosságúak a nehéz vezetési körülmények miatt, hiszen Cuneo megyét szűk utak és hegyvidéki táj jellemezik.

„Első Volvo teherautóinkat a nyolcvanas évek elején vásároltuk – két Volvo F720 típust, még én magam vezettem akkoriban. A Volvo márkát a kiemelkedő minősége miatt választottuk, nagyon is elégedettségünkre szolgál a járművek teljesítménye. A Volvo immár a tradíciónk része” – foglalja össze Domenico Monge.

Domenico Monge.

Amikor Baldassarre fia, Domenico átvette a családi vállalkozást, akkor úgy döntött, hogy kifejleszti és kibővíti az állateledel-gyártásukat, ez gyorsan túlnőtt a baromfitenyésztésen, új fő üzleti tevékenységgé lépett elő.

Bár a Monge-csoport elégedett a teherautóival, folyamatosan keresik a lehetőségeket a vállalat környezeti teljesítményének javítására. Domenico most azt tervezi, hogy LNG-üzemű teherautókat vásárol a Volvo kínálatából, és elmagyarázza, ez hogyan illik a családja génjeiben kódolt vágyhoz az új megoldások kutatására.

„A kutatás-fejlesztés mindig is jelentős részét adta a sikereinknek. Nem csupán a környezet számára jelentene nagy előrelépést a gázüzemű járművek használata. Cégünknek is előnyére válna a közvetlen és közvetett költségek csökkentésével, hiszen az üzemanyag-költségeket mérséklő intézkedéseket biztosan bevezetnek majd. Ez egyúttal segítene véget vetni a gázolajlopás elleni küzdelmünknek, hiszen a cseppfolyósított földgázt nem lehet átszívni” – mondja.

A Monge-csoport a járművek légellenállásának javítását célzó különböző megoldásokat is fontolgat, valamint járművezetőiket oktatják az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére. A vállalat saját dokumentumot alkotott a társadalmi felelősségvállalásukról (CSR), amelyben a környezet védelme és az őszinte viselkedés fontos elemként szerepelnek. Minden alkalommal, amikor új embert vesz fel a vállalat, kiképezik a CSR-kódex irányelveinek követésére. Évente kétszer a Monge-csoport tréninget szervez, így biztosítják, hogy a helyes viselkedés alapelveit átadják az alkalmazottaknak, ügyfeleknek és beszállítóknak. 

Nem csupán a környezet számára jelentene nagy előrelépést a gázüzemű járművek használata. Cégünknek is előnyére válna a közvetlen és közvetett költségek csökkentésével.

Domenico Monge

A Monge & C Spa ügyvezető igazgatója

Domenico Monge az egyik teherautó-vezetőjével.

„Nagyon odafigyelünk a teherautó-vezetőink viselkedésére, hiszen ők képviselnek minket az ügyfeleink felé, ők alakítják a piacon kialakult imázsunkat” – mondja Domenico Monge.

„A CSR-kódexünk a vállalatunk építőköveinek meghatározása. Nagyon odafigyelünk a teherautó-vezetőink viselkedésére, hiszen ők képviselnek minket az ügyfeleink felé, ők alakítják a piacon kialakult imázsunkat. Szoros kapcsolatban állnak az értékesítési pontokkal, ugyanis ők szállítják oda a termékeinket” – mondja Domenico.

Hiszi, hogy az összetartozás érzése, az új képességek megszerzésére irányuló motiváció és a professzionális hozzáállás segítették hozzá vállalatát a dinamikus növekedés további fokozásához. Ma a termelési kapacitásukat szinte teljes egészében lekötik a megrendelések, évente 70 000 tonna állateledelt gyártanak. Azonban 2018-ban a Monge-csoport egy új gyárat nyit majd meg, ezzel az évi 150 000 tonnát célozzák. 

„A vállalat története fantasztikus, nagy örömmel töltenek el az eredmények. Remélem, hogy folytatjuk ezt a fejlődést” – mondja. 

 

Vezetés Cuneo megyén át.

A nagy teljesítményű, üzemanyag-hatékony járművek alapvető fontosságúak Monge & C Spa számára a nehéz vezetési körülmények miatt, hiszen Cuneo megyét szűk utak és hegyek jellemezik.

Szállítási környezet:

Monge & C Spa

Alapítva: 1963.
Vezérigazgató: Baldassarre Monge.
Ügyvezető igazgató: Domenico Monge.
Piaci részesedés Olaszországban: 9,1 százalék.
Nemzetközi piac: a Monge termékeit 82 különböző országba exportálják.
Forgalom: 157 millió euró (2016).
Alkalmazottak száma: 270.
Naponta gyártott állateledel-konzervek száma: 1 500 000.
Éves állateledel-gyártási kapacitás: 127 000 tonna 2017-ben, ez várhatóan 200 000 tonnára nő 2018-ban.
Járműflotta: 48 teherautó, ebből 40 darab a Volvo Trucks terméke.
Használati idő (az értékesítés előtt): hat év.
Szén-dioxid-megtakarítás a napelemek jóvoltából: 1059 tonna/év.
A nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermeléssel évente megtermelt elektromos áram: 3 500 000 kW.

Kapcsolódó tartalom

Related News

Könnyebb teherautók a nagyobb terhelhetőségért

Rendkívül nagy verseny jellemezte piacon dolgozik az Arclid Transport, éppen ezért a terhelhetőséget maximalizálniuk kellett, a termelékenységet pedig fokozni. Megfelelő szállítási megoldásokat járművezető-továbbképzéssel kombinálva Peter Conway ...

Az IT-megközelítés

Létfontosságú „valós időben” tudni, hogy éppen hol találhatók a teherautók és pontosan mit szállítanak. Ben van Leeuwen a Frigolanda cégtől pontosan ezt érte el....

Hidegvérrel szállítanak

Húsz évvel ezelőtt Mark Clare megvette az egyik tejszállító útvonalat, és egyetlen teherautóval elindította vállalkozását. Ma az ő cége a fagyasztott és szabályozott hőmérsékletű áruk terén az egyik legnagyobb szolgáltató Írországban....

Cikkek szűrése

5 true 5