Trucks

Könnyebb, biztonságosabb éjszakai vezetés az éjszakai üzemmóddal

Egyetlen gombnyomással megszűnteti a műszerfal összes szükségtelen háttérvilágítását, így a Volvo Trucks éjszakai módja fokozza a kényelmet és a kilátást az éjszakai vezetés során.
Éjszakai mód a vezetőülésből.
Az éjszakai mód különösen a távolsági járművezetők számára jelent nagy előnyt éjjeli vezetés során.

A Volvo Trucks Balesetkutató Csapata szerint a teherautó-balesetek közel 90 százalékában szerepet játszanak olyan emberi tényezők, mint a fáradtság, az álmosság vagy a figyelmetlenség. Éjszakai vezetés során a műszerfal fényeinek tükröződése és ragyogása nem kívánt figyelemelterelést jelenthet. Ez a távolsági járművezetők esetében fokozhatja a fáradtságot, s elvonhatja a vezető figyelmét, aki így nem teljes mértékben az előtte álló útszakaszra koncentrál. 

 

„Az emberi szem nagyon fényérzékeny, még akkor is elterelhetik a vezető figyelmét a műszerfal fényei, ha egyébként teljesen az útra koncentrál, hiszen a periférikus látómezőben látja azokat” – magyarázza Jonas Nordquist, a Volvo Trucks termékjellemző-menedzsere.

Egyetlen gombnyomással aktiválhatják a járművezetők az éjszakai üzemmódot, amely világszerte alapáras felszerelés a Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX teherautókon. 

Az éjszakai móddal könnyebbé szeretnénk tenni a járművezető számára, hogy éber és koncentrált maradjon. A figyelemelterelő tényezők megszüntetésének és a kilátás javításának gyors és egyszerű módja.

Az éjszakai üzemmód kikapcsolja a műszerfal szükségtelen fényeit, csupán a sebességmérő és a fordulatszámmérő marad aktív. Az összes többi kapcsoló és kezelőszerv világítását is a leghalványabbra állítja a vezérlés, ám továbbra is működik az összes biztonsági rendszer és a vezetőt figyelmeztető funkciók.

Ennek eredményeképpen kevésbé ragyog a műszerfal, kevesebb a tükröződés a szélvédőn, így a járművezetők jobban az útra koncentrálhatnak. Különösen a távolsági járművezetők számára jelent nagy előnyt éjjeli vezetés során. Ezenkívül rossz időjárási körülmények között vagy bonyolult területeken tolatva és manőverezve segít – például a pótkocsi fel- vagy lekapcsolása során –, hiszen így a tükrökben nem tükröződnek a műszerfal fényei.

„Az éjszakai móddal könnyebbé szeretnénk tenni a járművezető számára, hogy éber és koncentrált maradjon” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks biztonsági igazgatója. „A figyelemelterelő tényezők megszüntetésének és a kilátás javításának gyors és egyszerű módja.”

Az éjszakai mód csupán egy a Volvo Trucks által megalkotott számos biztonsági jellemző közül, amelyek mind a közlekedésbiztonság és a járművezetők munkakörülményeinek javítása érdekében végzett folyamatos fejlesztőmunkájának eredményei.

„Nem létezik egyetlen olyan megoldás, amellyel elérhetnénk a balesetmentes jövőképünket, ezért a közlekedésbiztonság témáját több különböző oldalról közelítjük meg” – mondja Carl Johan Almqvist. „Folyamatosan elemzünk különböző technikákat és megoldásokat, emellett szorosan együttműködünk hatóságokkal, várostervezőkkel, kormányokkal, kutatóintézetekkel és egyetemekkel. Bár az éjszaki mód csupán egy apró hozzájárulás a közlekedésbiztonság fokozásához, ám az erőfeszítéseink összessége hatalmas fejlődést jelent.”