Trucks

Készítse fel teherautóját a második életére

Fontos része a teljes üzemeltetési költségeknek a használt teherautó eladási ára, így azt már az első pillanattól kezdve érdemes figyelembe venni. Egy gyorsan eladható és egy nehezen értékesíthető jármű közötti különbségek gyakran egészen apró részletek.
Volvo FH
Az új teherautó rendelésekor meghozott döntések nagy hatással bírnak később a használtpiaci értékére.

Manapság a használt teherautót választók széles kínálatból válogathatnak az interneten, így ez egy igen nagy verseny jellemezte piac. Annak érdekében, hogy a maximális használtpiaci értéket elérje, biztosítania kell, hogy járműve kiemelkedjen a tömegből, megfeleljen a vevők igényeinek és elvárásainak.

Első és legfontosabb, hogy biztosítsa a potenciális vásárlókat arról, hogy teherautóját megfelelően karbantartotta, gondoskodott arról. Ez alapos törődést, okos befektetéseket és előrelátást igényel. Gyakran csak rövid idő áll az ügyfelek rendelkezésére a jármű megtekintésére, ilyenkor bármilyen kopásra vagy elhasználódásra utaló látható jel azonnal véget vethet a potenciális üzletnek. Még akkor is, ha csupán felületi vagy apró hibáról beszélünk, az elhanyagolás benyomását keltheti, azt a gyanút okozhatja, hogy a jármű rossz állapotú. Éppen ezért létfontosságú gondoskodni a járműről annak teljes használata során. 

„A második tulajdonosok a megbízhatóságot keresik – gyakran még az első tulajdonosnál is fontosabb számukra ez, hiszen számukra már nem jelent biztonságot a garancia” – mondja Goran Travancic, a Volvo Europe használt teherautó üzletágának igazgatója. „Be kell tudni mutatni a teherautó szerviztörténetét, amely bizonyítja, hogy hivatalos márkaszervizben, eredeti alkatrészekkel és rendszeresen karbantartották.”

Egy új teherautó rendelésekor gyakran erős a kísértés, hogy azt pontosan az egyéni igényeknek megfelelően specifikálja. Ám minél szűkebb a specifikáció, annál szűkebb a potenciális vásárlók listája. 

„Ha teherautóját kifejezetten regionális elosztófuvarozásra specifikálja, akkor azt később nehéz távolsági fuvarozást végző ügyfeleknek eladni” – teszi hozzá Goran Travancic. „A leggyakoribb hiba, amelyet az ügyfelek elkövetnek: kisebb teljesítményű változatot választanak azért, hogy pénzt takarítsanak meg. Aztán pedig problémába ütköznek, amikor pár évvel később megpróbálják eladni, ugyanis a legtöbb ügyfél nagyobb teljesítményű járműveket keres.”

Már a teherautó vásárlásakor vegye figyelembe, hogy feltehetőleg hol fogja értékesíteni, melyek az adott piacon az ügyfelek igényei és elvárásai. Gyakran érdemes extra jellemzőkbe vagy képességekbe befektetni, ugyanis ezt a befektetést a nagyobb használtpiaci értékkel visszanyeri. „Teherautója értéke csupán akkora, amennyit az ügyfél hajlandó fizetni érte” – magyarázza Goran Travancic. 

„Egyszerűen mondva: ha nem talál vevőt, akkor a jármű értéke nulla.”

 

Karbantartás
A jól dokumentált szerviztörténet, a hivatalos márkaszervizek pecsétjei megerősítik a potenciális vevőket a jármű kiváló állapotáról.

Szín
A normál színek a legjobbak, hiszen az egyedi és különleges árnyalatok szűkítik a potenciális vevők halmazát. Különösen jó választás a fehér, hiszen azt könnyebben a vállalata arculatára szabhatja a következő tulajdonos a saját logójával és felirataival.

Alkatrészek
Az Eredeti Volvo Alkatrészek használata újabb bizonyítéka annak, hogy a jármű megfelelő karbantartást kapott, az ügyfél megbízható működésre számíthat.

Gumiabroncsok
A régi vagy kopott gumiabroncsok jelentősen csökkentik a teherautója értékét.

Fülke
Egy tágas teret és két ágyat kínáló nagy fülke megérheti a felárat, ugyanis azt könnyebb eladni.

Fülkebelső
Tartsa tisztán és rendben a fülkét! A kellemetlen szagok vagy a sérült kárpitozást azonnal észlelik, és ez elijeszti a vevőket. 

Motor
A piaci trendek folyamatosan a nagyobb teljesítmény irányába mutatnak, így az erősebb motorba való befektetés a nagyobb használtpiaci értékben megtérül hosszú távon.

Légterelők
A légterelők hiánya már ránézésre kizárhatja a járművet, azt a benyomást keltheti, hogy nagyobb az üzemanyag-fogyasztása. Mivel ezeket drága utólag felszerelni, gyakran megérik a kezdeti befektetést.