Trucks

Továbbra is megmarad problémaként az emberi tényező

Sara Kuylenstierna a Volvo Trucks biztonsági kezdeményezései, az Állj meg, Nézz oda, Integess! és a Látni és látszani kampányok mögött álló egyik kulcsember. Most elmagyarázza, a folyamatos műszaki fejlődés ellenére miért fontos továbbra is oktatni a közlekedés sérülékeny résztvevőit.
Sara Kuylenstierna
Sara Kuylenstierna, a Volvo Trucks kommunikációs igazgatója sok időt töltött iskolákban, ahol a gyerekekkel a közlekedésbiztonságról beszélt.

Miért és miként alkotta meg a Volvo Trucks ezeket a közlekedésbiztonsági programokat?
„A sérülékeny közlekedőket érintő balesetek száma nő a világ egyes részein, ezért kötelességünknek éreztük, hogy erre nemzetközi szinten felhívjuk a figyelmet. A Volvo Trucks Denmark egyik kezdeményezése által megihletve néhány kollégámmal rengeteg időt töltöttünk Göteborgban iskolai órákon, megfigyeltük, mit tartanak érdekesnek a gyermekek. E tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, hogy biztonsági üzenetünket egy interaktív eszközkészletként adjuk tovább, amelyet 2014-ben globálisan az Állj meg, Nézz oda, Integess! néven indítottunk útjára. A 2015-ben megalkotott Látni és látszani program ugyanúgy interaktív megközelítést alkalmaz, ám ennek célközönsége a kerékpárosok és a fiatal felnőttek.”

Miért fontosak ezek a programok?
 „Azért, mert az összes közlekedési baleset 90 százalékának emberi hiba az oka. Egyre forgalmasabbak az utak és egyre összetettebb a közlekedés, ráadásul egyre több nehézkategóriás jármű jár ugyanazokon az utakon, mint amelyeken a személyautók, az elektromos kerékpárok, a motorkerékpárok, a kerékpárok és a gyalogosok közlekednek. Ezzel egyidejűleg az emberek közlekedési viselkedése is változik: az okostelefonok és egyéb technikai megoldások miatt kevésbé figyelünk a potenciális veszélyekre. Ráadásul túlságosan nagy mértékben támaszkodunk a járműveink biztonsági megoldásaira, elfelejtjük, hogy a közlekedés a résztvevők közötti kölcsönös bizalmon alapul. Soha nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy mások az elvárt módon viselkednek majd.”

Még hosszú út áll előttünk addig, amíg a teljes közlekedés automatizálttá válik és tökéletesen megérti az emberi viselkedést.

Melyek az Ön biztonsági stratégiái a jövőre?
„Továbbra is megmarad problémaként az emberi tényező még hosszú évekig, így a közlekedésbiztonság kérdésén sok különböző nézőpontból kell dolgoznunk. Új biztonsági megoldásokat kell kifejleszteni, kutatni kell a balesetek okait, együttműködni a kormányokkal a biztonságosabb közlekedési rendszerek megalkotásán, valamint tájékoztatni és oktatni a nagyközönséget, miként folytathatnak biztonságos interakciót a teherautókkal. Nagy örömünkre szolgál és büszkeséggel tölt el minket, hogy világszerte számos ügyfelünk döntött úgy, hogy részt vesz közlekedésbiztonsági programjainkban, segített nekünk gyermekeket és fiatal felnőtteket oktatni. A nemzetközi közlekedési kirakós e fontos részét soha nem hagyhatjuk eltűnni, hiszen folyamatosan születnek új, tájékoztatásra szoruló új nemzedékek.”

Mit tart a legnagyobb kihívásnak?
„Még hosszú út áll előttünk addig, amíg a teljes közlekedés automatizálttá válik és tökéletesen megérti az emberi viselkedést. El kell érnünk, hogy az emberek megértsék, még nem támaszkodhatnak teljes mértékben a technikára, még nem védi meg őket mindentől. Az automatizált funkciók fejlesztése fokozatos, mi a Volvo Trucks márkánál például csak akkor alkalmazunk egy új technikát, ha látjuk, hogy azzal a járművezetőt biztonságos módon támogathatjuk. Most még nagyon sok kihívást látunk a városi automatizálás terén. A városok közlekedési rendszereinek zsúfoltsága és bonyolultsága, valamint a közlekedés sérülékeny résztvevőinek nagy száma tartozik ezek közé. Soha nem feledjük, hogy bár a közlekedési környezetek változnak, az emberek ugyanolyan puhák és sérülékenyek maradnak.”

A Volvo Trucks közlekedésbiztonsági programjai

Közlekedésbiztonsági programjaink a Volvo Trucks Balesetkutató csapatának (ART) részletes balesetelemzésein alapulnak. Mindkét program egy utasításokkal ellátott interaktív oktatócsomagból áll, amely letölthető a Volvo Trucks weboldaláról és ingyenesen felhasználható.

Állj meg, Nézz oda, Integess!
Közlekedésbiztonsági program, amely gyermek számára azt tanítja meg, miként viselkedjenek a forgalomban, különösen a teherautók környezetében.

Látni és Látszani
Közlekedésbiztonsági figyelemfelhívó kampány, amely bemutatja, hogyan fokozható a biztonság kerékpárosok és teherautó-vezetők interakciója során.

Segítene nekünk életeket menteni?
Kérjük, vegye fel a kapcsolatot Volvo márkakereskedőjével a további információkért!