Trucks

Hat tipp város áruterítő teherautó választásához

Ijesztőnek tűnhetnek a városi áruterítés kapcsán rendelkezésre álló lehetőségek, ám nem kell megijedni. Tobias Bergman, a Volvo Trucks termékmenedzsere felvázol hat megfontolandó tényezőt.
Volvo FL szűk városi utcán
Kihívást jelenthet a városi környezet a teherautók számára, ezt mindenképpen figyelembe kell venni a jármű választásakor.

Számos tényezőt figyelembe kell venni egy városi áruterítő jármű választása során, például azt, hogy pontosan mire használják azt, illetve hol és milyen hosszan üzemel majd.

A Volvo Trucks úgy tervezte az FL, FE és FM járműveit, hogy azok az áruterítő piac különböző igényeinek megfeleljenek, s mindegyik specifikációja tökéletesen hozzáigazítható az egyedi ügyféligényekhez. Bár rendkívül örömteli az opciók sokasága, ez sajnos zavaró is lehet. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy e szegmensben sok ügyfél számára nem feltétlenül a logisztika áll a fókuszban.

„Tudjuk, hogy a teherautóinkat városi áruterítésre vásároló vállalkozások közül sok alapvetően nem logisztikai szereplő. Ezek olyan vállalkozások, amelyek fő tevékenysége más jellegű, ilyenek például a pékségek vagy a munkaeszközeiket szállító vállalkozók. Elképzelhető, hogy korábban kisáruszállítókat használtak, ám immár igénylik egy teherautó térkínálatát és sokoldalúságát” – mondja Tobias Bergman, a Volvo Trucks termékmenedzsere.

Az ő ajánlása? „Gondolja végig a jelenlegi és a jövőbeni igényeit. Ám ezt nem kell egyedül megtennie! Helyi Volvo Trucks kereskedője partnere lehet ebben: segít Önnek meghatározni, hogy melyik jármű és milyen beszerzési forma illik legjobban az igényeihez.”

Tervezzen előre
Kedvező üzemeltetési költséget biztosítanak azok a járművek, amelyeket pontosan az adott feladathoz szabnak. Ám egy sokoldalúbb, kevesebb egyedi specifikációs opciót tartalmazó jármű általában nagyobb újraértékesítési árat ér el. Gondolja át egy szűk specifikációjú jármű előnyeit és hátrányait, ha tudja, hogy néhány éven belül fejlesztenie kell flottáját vagy valószínűleg változnak a feladatai.

1. Számoljon a kibocsátási szabályokkal
Egyre szigorúbbak a határértékek a legtöbb városban mind a zaj-, mind a károsanyag-kibocsátás terén. Ezek a szabályok a járműválasztást és a vásárlási feltételeket is befolyásolhatják. Vállalkozásának jövőbiztossá tételéhez a Volvo Trucks gyakran visszavásárlási opciót kínál új jármű vásárlásakor. Alternatív megoldásként az operatív lízing is okos választás lehet.

2. Tartsa szem előtt a kilátást
A kis kerekű és közvetlen kilátást biztosító teherautókból a vezetők jobban átláthatják a környezetüket. Ez egy fontos biztonsági megfontolás lehet a keskeny utcájú városokban és az olyan területeken, ahol sok a kerékpáros és gyalogos. Néhány város már hozott is valamilyen szabályozást a kilátás kapcsán, amelynek meg kell felelnie a teherautóknak. Ez egy olyan terület, amelyet érdemes szem előtt tartani.

3. Ne feledje, hol és miként rakodik
Hol és milyen gyakran kell fel- és lerakodni a járművekről – ez is egy fontos szempont. Városi áruterítés során a vezetők átlagosan akár 200–300 méterenként kiszállnak a járműből, majd visszaülnek. Az alacsony lépcsőfok időt takaríthat meg és segíthet elkerülni a baleseteket. A kompakt jármű akkor is segít, ha kis üzleteknek szállít a városközpontban, amelyek általában kis rakodóudvarral és szűk rámpákkal rendelkeznek.

4. Gondoljon a manőverezhetőségre is
Minél kisebb egy jármű, annál könnyebben manőverezhető. Ez egy alapvető szempont lehet a rakodóterületekre bejutás és a szűk utcákon navigálás során. Nincsen szabvány a rakodóterületek minimális méretére. Vagyis ha a jármű nagy depókban rakodik, akkor nem okoz gondot, hogy nagyobb méretű a jármű. Ám a kisebb üzletekbe kiszállítás jelentheti azt, hogy meredek rámpákkal és szűk sikátorokkal kell megbirkózni a járművel.

5. Hozza ki a legtöbbet a hosszú szakaszokból
Ha a teherautót néha városközi hosszabb utakon is használják, akkor egy nagyobb, sokoldalúbb teherautó lehet a legjobb választás. A hosszabb utakon a vezetőnek megfelelő méretű tér kell, ahol pihenhet. Az olyan extrák mint a beépített navigáció és a Dynafleet segíthetnek a vezetőnek tartani a helyes irányt és üzemanyagot megtakarítani. Egy nagyobb, kényelmesebb jármű vonzóbb lehet a vezetők számára is.

A Volvo Trucks városi áruterítő teherautóinak kínálata

VOLVO FL: Városi áruterítésre, könnyű építőipari feladatokra, hulladékszállításra és újrahasznosítási fuvarokhoz. Megengedett össztömeg: 10–18 tonna, megengedett szerelvényössztömeg: akár 25 tonna.

VOLVO FE: Regionális és városi áruterítésre, könnyű építőipari feladatokra, hulladékszállításra és újrahasznosítási fuvarokhoz. Megengedett össztömeg: 18–26 tonna, megengedett szerelvényössztömeg: akár 44 tonna.

VOLVO FM: Áruterítésre, építőipari feladatokra és autószállításra. Megengedett össztömeg: 18–46 tonna, megengedett szerelvényössztömeg: akár 100 tonna.