Trucks

Az IT-megközelítés

Létfontosságú „valós időben” tudni, hogy éppen hol találhatók a teherautók és pontosan mit szállítanak. Ben van Leeuwen a Frigolanda cégtől pontosan ezt érte el.
A Frigolanda teherautója
A teljes Benelux régiót lefedi a Frigolanda flottája, így fontos minden egyes teherautót nyomon követni.

Létfontosságú „valós időben” tudni, hogy földrajzilag hol találhatók a teherautók és pontosan mit szállítanak. Ben van Leeuwen a Frigolanda cégtől pontosan ezt szerette volna, és ezt is érte el.

A Frigolanda egy nemzetközi teljes körű logisztikai szolgáltató a fagyasztott és hűtött élelmiszerek ágazatában. A rendkívül nagy verseny jellemezte piacon dolgozó vállalat nyolc telephellyel rendelkezik Hollandiában, Belgiumban, Németországban és Lengyelországban.

„Bárki nyújthat fagyasztottáru-szállítást” – mondja Ben van Leeuwen, a Frigolanda Group projektmenedzsere. „Ám mi történik akkor, hogy az informatikai rendszereinket eleve úgy építjük fel, hogy a láncban mindenki hozzáfér ugyanazokhoz az információkhoz? Akkor egyértelmű hozzáadott értéket nyújtunk, hiszen valós idejű információkat biztosítunk az egész logisztikai folyamat során. Ügyfeleink ügyfelei már egy nappal előbb megtudják, hogy mi, mikor, hová és mekkora mennyiségben érkezhet meg, így előbb tudják értékesíteni a termékeket. Ez jelentette az én küldetésemet, és ezen kezdtem dolgozni öt évvel ezelőtt. A Volvo Dynafleet kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban. Ez az összeköttetés a mi rendszereink, a tervezők, a járművezetők, a kereskedő és a jármű között.” 

A Frigolanda céget 1986-ban alapították és eleinte csak fagyasztott és hűtött termékek raktározását kínálta. Az ötlet 2003-ban kezdett gyökeret ereszteni, hogy a vállalat továbbfejlesztheti az általa nyújtott szolgáltatást egy sűrű elosztóhálózattal. Ma a Frigolanda szervezi ügyfelei számára a teljes ellátási láncot. A szállítandó áruk többsége a cég saját raktáraiból érkezik, emellett a Frigolanda rendszeresen fogad nagy mennyiségű továbbítandó árut is állandó partnereitől.

Mostanra már teljes egészében a Volvo márkára váltottunk, ugyanis úgy véljük, az alapértékeink nagyon hasonlóak.

Teherautóik ezeket az árukat egy sűrű elosztóhálózaton keresztül szállítják ki a nagykereskedőkhöz és az elosztó központokba. A Benelux államokon belül ezt a Frigolanda saját, 28 teherautóból álló flottája végzi. 

„Természetesen rugalmas hozzáállást alkalmazunk szolgáltatásunk esetében. Ám éppen azért, mert ilyen fontos a valós idejű adatok elérhetősége az integrált költségkontroll érdekében, ezért a lehető legtöbb mindent igyekszünk házon belül tartani. Hiszen egyre fejlettebb kommunikációs technika szükséges a teherautóba az egész folyamat állandó áttekintésének megőrzésére.”

Öt évvel ezelőtt a Frigolanda járműparkjának felét Volvo teherautók alkották, a maradékot egy másik márka adta.

„Mostanra már teljes egészében a Volvo márkára váltottunk, ugyanis úgy véljük, az alapértékeink nagyon hasonlóak. A Volvo Trucks márka biztonságot, fenntarthatóságot és innovációt képvisel, ezek olyan értékek, amelyekhez mi is elkötelezetten tartjuk magunkat. Ráadásul a Volvo Trucks teljesen gondtalan üzemelést biztosít. Ügyfeleink ezt várják el tőlünk, véleményünk szerint ugyanezt mi is elvárhatjuk a mi beszállítóinktól. Egyetlen központi telefonszámon intézhető minden, ami a teljes szállítási műveleteinkhez és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokhoz kötődik. Ehhez biztos partnerre leltünk a Volvo kereskedőnkben.” 

A márkakereskedő által nyújtott szolgáltatás igen széleskörű, hiszen felelősséget vállalnak a Frigolanda teljes járműflottájának logisztikájáért. Ebbe pedig beletartoznak a pótkocsik, a hűtőaggregátok, sőt még az egyéb gyártmányú járművek is. A Frigolanda valós időben figyeli ügyfelei logisztikai folyamatait, eközben a Volvo kereskedő a Dynafleet segítségével valós időben felügyeli a cég teherautóit. Éppen ezért a kereskedő dönti el, hogy mikor igényel egy jármű karbantartást, mikor kell behívni a szervizbe. 

„Ráadásul nem feltétlenül az egyik saját műhelyükbe kell menni” – magyarázza van Leeuwen.

„Néha egyszerűbb lehet egy járművet máshol javíttatni, ugyanis az jobban igazodik a tervezett ütemtervünkhöz. Az ilyen szoros koordináció alapja egyértelműen a hatékony partneri kapcsolat.”

A Dynafleet egyik legjobb tulajdonságát a grafikonok jelentik, amelyekkel az eredményt a járművezető könnyen értelmezheti.

A Dynafleet fontos szerepet játszik a Frigolanda vállalatnál, és van Leuwen kifejti, hogy a vállalat rendszerei és teherautói közötti összeköttetésként funkcionál. A Frigolanda immár minden járművébe telepítette a Dynafleet rendszert, még az utolsó nem Volvo gyártmányú teherautóba is. A Frigolanda által a járművezetők ellenőrzésére használt fontos teljesítménymutatók nyomon követése mellett a Dynafleet rendszert használják járműkövető rendszerként a járművezetők vezetési idejének rögzítésére és a tachográfadatok letöltésére. Ezek olyan funkciók, amelyek rengeteg időt megtakarítottak. A vállalat nem használja folyamatosan az összes elérhető adatot, ehelyett minden egyes időszakban egy kiválasztott témára fókuszálnak.

„Természetesen folyamatosan figyeljük az üzemanyag-fogyasztást. Számomra a Dynafleet egyik legjobb tulajdonságát az alkalmazás grafikonjai jelentik, amelyekkel az eredményt a járművezető könnyen értelmezheti. A Volvo oktatási szolgáltatásait használjuk további ellenőrzésre, valamint arra, hogy megfeleljünk a törvényben előírt továbbképzési feltételeknek. Valójában ezt kiterjesztettük az összes munkatársunkra, így bátorítjuk a megértés és a bizalom légkörét. Ugyanis végső soron erről szól az egész.” 

 

Frigolanda

A vállalatot 1986-ban alapították, azóta egy teljes körű kontrollált hőmérsékletű logisztikai szolgáltatást nyújtó szolgáltatóvá fejlődött. A cég nyolc telephellyel rendelkezik Hollandiában, Belgiumban, Németországban és Lengyelországban. A vállalat teljes raktározási kapacitása 80 000 raklap. A tárolás és az elosztás mellett a Frigolanda értéknövelő logisztikai szolgáltatásokat kínál a Benelux régióban. Mindegyik telephelye legalább IFS minősítéssel rendelkezik. A Frigolanda lengyelországi lerakata az országban egyedül BRC és IFS minősítéssel is bír. A Frigolanda erőssége a modern IT-rendszer, éppen ezért ügyfeleinek a legjobb valós idejű logisztikai megoldásokat nyújthatja.

Tulajdonosok: H. van Leeuwen és R. Teeuwen
Alkalmazottak száma: 160, ebből 30 járművezető.