Trucks

A lehető legmagasabb szintű képzettség

Fontos szerepet töltenek be a magasan képzett járművezetők. Létfontosságúak a Jardlers Åkeri svéd fuvarvállalat számára.
A Jardlers Åkeri vállalat Volvo FH teherautója
Különleges oktatási programot dolgoz ki járművezetői számára a Jardlers Åkeri a Volvo Trucks segítségével.

Éppen most érkezett meg az új ezüstszínű Volvo FH teherautó a Jardlers Åkeri vállalat telephelyére Svédország középső részén, Lindesberg városában. A vadonatúj teherautó csillog a napfényben és Henrik Carlzon, a cég flottamenedzsere, láthatóan boldog. 

„Ez a második új Volvo FH teherautónk. Ez fantasztikus érzés!” – mondja. 

A Jardlers Åkeri egy hosszú történelemmel rendelkező cég. Működését 1931-ben kezdte meg. 

Mára az egyik olyan svéd vállalat, amely a Volvo Trucks számára teherautó-komponenseket szállít. Szülővárosában, Lindesbergben a Volvo teherautók tengelyei készülnek, amelyeket a Jardlers Åkeri szállít el a göteborgi teherautógyárba. 

A cég kilenc járművezetőjéből hárman részt vesznek a teherautó átadásán. Henrik Carlzon elmondása szerint ez egyszerűen természetes. 

„A járművezetőknek részletes kiképzést kell kapniuk a teherautóban megtalálható összes új funkcióról. Ha valami történik, akkor időt és pénzt takarítunk meg, ha a vezető tudja, hogy mi történt a járművel.” 

Henrik Svedberg, a Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB helyi Volvo Trucks kereskedőtől és Andrew Low, a Volvo Trucks járművezető-továbbképzésért felelős munkatársa szintén megjelentek az átadáson. 

„A Jardlers Åkeri remek példa egy olyan fuvarvállalatra, amely a járművezetők képzésébe invesztál. Ez a legjobb, a szükséges hozzáállás. Ugyanis a járművezetők azok, akik igazán nagy összegeket megtakaríthatnak a cégnek, ha a teherautó jellemzőit megfelelő módon használják” – magyarázza Andrew Low. 

Szeretnénk visszaadni valamit azon járművezetőinknek, akik kiváló munkát végeznek.

Azonban az oktatás nem csupán egy új teherautó megismerése és megértése kapcsán fontos. 

Az Európai Unióban 2009. szeptember 10. óta minden teherautó-vezetőnek rendelkeznie kell Gépjárművezetői Képesítési Igazolvánnyal (GKI, nemzetközi elnevezése: CPC). Azon vezetők, akik a törvény hatályba lépésének idején már rendelkeztek megfelelő szakmai képesítéssel, azoknak egy 35 órás járművezetői képzést kellett teljesíteniük az új igazolvány megszerzéséhez. Az egyes EU-tagállamok eldönthetik, hogy meddig kell elvégezni ezt az oktatást. Svédországban a türelmi idő 2016. szeptember 10-én jár majd le. 

„Évente egy ilyen tanfolyamot indítunk. A fuvarvállalat minden járművezetője teljesíti 2016-ban a 35 órás képzést” – mondja Henrik Carlzon.

A képzés öt részre oszlik: hatékony vezetés, biztonságos szállítás, szállítási iparág és törvények, egészség, biztonságos vezetés és ügyfélközpontúság. A Jardlers Åkeri vállalatnál ezt a továbbképzést a Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB céggel, a Volvo Trucks helyi kereskedőjével szoros együttműködésben végzik.

„A Jardlers Åkeri igazán aktív, a járművezetőinek a lehető legjobb képzést biztosítja, így közösen egy olyan oktatási tervet dolgoztunk ki, amely a tanfolyam minden témáját tartalmazza” – magyarázza Henrik Svedberg GKI-oktató. 

A törvények értelmében minden járművezető maga felel azért, hogy megszerezze és megtartsa az érvényes GKI képesítést. 

Azonban a Jardlers Åkeri úgy döntött, hogy kifizeti minden járművezetőjének a tanfolyamot.

„Először is szeretnénk visszaadni valamit azon járművezetőinknek, akik kiváló munkát végeznek. Másodszor pedig olyan járművezetők kellenek flottánkba, akik a lehető legjobban képzettek” – foglalja össze Henrik Carlzon. 

A Volvo Trucks teherautó-gyártó a gyártási folyamat minden lépésére szigorú követelményeket támaszt. Ahhoz, hogy a Volvo Group gyáraiba tengelyeket szállíthasson, a Jardlers Åkeri vállalatnak négy ISO minősítést kellett megszereznie a környezetvédelem, a közlekedés, a munkakörülmények és a minőség témájában. 

Olyan járművezetők kellenek flottánkba, akik a lehető legjobban képzettek.

„E képesítések megtartásához például folyamatosan tovább kell képezni a járművezetőinket. Az oktatás számunkra egyszerűen létfontosságú” – mondja Henrik Carlzon. 

Nagy a nyüzsgés az új teherautó körül. Andrew Low és Henrik Svedberg éppen bemutatót tartanak az új teherautó egyes új funkcióinak elhelyezkedéséről, s közben a vezetők kérdéseket tesznek fel. 

Az egyik járművezető Anna-Lena Kristoffersson. Ő már nyolc éve dolgozik a Jardlers Åkeri vállalatnak.

„Sokkal egyszerűbb a dolgom út közben, ha tudom, hogy a legfontosabb új rendszerek hogyan működnek” – mondja. 

Anna-Lena beül a vezetőülésbe, és Andrew Low megmutatja neki, hol találhatók a műszeregység új funkciói. 

„Jó pár új jellemzővel bír a teherautó, ám ezeket alaposan ki fogom ismerni” – összegzi mosolyogva.

 

A FLOTTA

Járművek: két Volvo FH16 700 LE (2013), két Volvo FH16 540 LE (2011), két Volvo FH 480 LE (2009) és egy Volvo FH 500 LE (2011).

Egyéb jellemzők: A négy Volvo FH16 teherautó Dynafleet rendszerrel is rendelkezik. A két új Volvo FH teherautó specifikációja tartalmazza a Volvo Trucks ASAFE+ aktív biztonsági csomagját, valamint az Adaptív Sebességszabályzót.

Üzemanyag-fogyasztás: A két új Volvo FH16 teherautó körülbelül 4,4 litert fogyaszt 10 kilométerenként. A két másik Volvo FH16 fogyasztása 4,7 liter/10 km.