Trucks

Elektromos teherautóra szeretne váltani városi szállítási feladatokhoz? Íme néhány kérdés, amit érdemes végiggondolni.

| 5 perc
Az elektromos teherautók valósággá váltak, és számos fuvarozási feladathoz nélkülözhetetlenek. Ön városi területeken tevékenykedik, és útmutatásra van szüksége ahhoz, hogy megtegye a következő lépést a villamosított fuvarozási megoldások felé? Íme néhány kérdés, amit érdemes végiggondolni.

Milyen szállítási feladatai vannak?

Alacsony zaj- és károsanyag-kibocsátási szintjüknek köszönhetően az elektromos teherautók ideálisak lakott területeken és városi környezetben történő használatra, például hulladékgyűjtéshez, illetve fogyóeszközök és építőanyagok városi szállításához.
 

Milyen nehéz rakományt szállít?

Minél nagyobb a terhelhetőség, annál több akkumulátorra van szükség egy adott távolság megtételéhez. Az akkumulátorok azonban növelik az össztömeget, a tömeg pedig befolyásolja a hatótávolságot. Ezt figyelembe kell venni például az építőipari és hulladékgazdálkodási alkalmazásoknál. Az Európai Unió egyik irányelve az alternatív üzemanyaggal működő járművek esetében egy tonnával több súly engedélyezhető a többlettömeg ellensúlyozására. A Volvo Trucks reális útvonal-szimulációkat készít, hogy a teherautó meghatározásakor biztosítsa, hogy Ön el tudja végezni a fuvarozási feladatokat.
 

Milyen távolságra kell vezetnie?

Az elektromos teherautók jelenleg 70–300 kilométert képesek megtenni egy éjszakai töltéssel, az alkalmazási terület függvényében. A nagyobb távolságra szóló feladatok megtervezése nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a további töltést útközben, adott helyszínekre kell ütemezni, a vezetési idővel összhangban.
 

Milyen töltési lehetőségei vannak?

Úgy véljük, hogy a teherautók többségét eleinte az ügyfél telephelyén töltik fel éjszaka. A további egyenáramú gyorstöltők érdekes lehetőséggé válnak a két műszakban dolgozók számára. Az elektromos járművek elterjedtebbé válásával egyre több helyen kell és lehet majd tölteni őket, például benzinkutaknál, rakodóhelyeken, szervizműhelyekben, kamionmegállókban és mindenhol, ahol csak a teherautók megállnak. Átadáskor teherautóinkban a töltőberendezés is benne van, a Volvo Trucks pedig alaposan felméri az útvonalat az ügyféllel, és kiszámoljuk, hol lesz szükség gépjárműtöltésre a szállítmányozási követelmények teljesítéséhez.
 

Hajlandó lenne befektetni az útvonaltervezésbe és a járművezetők képzésébe?

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az elektromos teherautókból, úgy kell vezetnie őket, hogy visszanyerje az energiát, és maximalizálja a hatótávolságot. Ahhoz, hogy a járművezetők a lehető leghatékonyabban használhassák az elektromos hajtáslánc-technológiát, megtérülő befektetést jelenthet egy-egy tanfolyam vagy egy, a járművek gazdaságos útvonaltervezését segítő eszköz.
 

Az elektromos teherautók hozzájárulnak a márkaimázs és az üzletmenet javulásához?

Halkabb és fenntarthatóbb megoldásként az elektromos teherautók hozzájárulhatnak a szénlábnyom csökkentéséhez, javíthatják az imázst, és olyan ügyfeleket vagy állami szerveket nyerhetnek meg szerződéses partnereknek, amelyek határozott fenntarthatósági célkitűzésekkel rendelkeznek. Egy halkabb, csúcstechnológiát képviselő jármű komoly vonzerőt jelenthet a járművezetők számára is, akik szűkös erőforrásnak számítanak. Ha a marketing és az imázsépítés prioritást élvez, az elektromobilitás jó választás lehet Önnek.
 

Éjszakai városi fuvarozást szeretne végezni?

Sok nagyvárosban egyre több éjszakai fuvarozást végeznek halkabb elektromos teherautókkal. Vonzó a rugalmasság, amelyet a vállalkozásoknak nyújt, mivel nem hárul rájuk a teherautók reggeli csúcsforgalomban történő kiküldése, és így lehetővé válik az erőforrások gazdaságosabb elosztása. A csúcsforgalom és a zajszennyezés enyhítése világszerte prioritást élvez a városi hatóságok számára.
 

Jövedelmező választást jelentenek az elektromos teherautók?

Új üzleti lehetőségek nyílnak meg azon vállalatok számára, amelyek olyan helyekre és időpontokban szeretnének árut szállítani, ahová és amikor fosszilis üzemanyaggal működő teherautókkal nincs lehetőség. Egyre több város tervezi olyan zéró károsanyag-kibocsátási zónák bevezetését, ahová csak elektromos járművekkel lehet behajtani. Olyan adózási formákról is tárgyalnak, amelyek támogatják a CO2-semleges társadalomba történő átmenetet. Az elektromos teherautókat üzemeltető vállalatok közül egyre többen vesznek részt zöld partnerségekben, ami az üzleti életre is kihatással lehet.
 

Készen áll arra, hogy megtegye a következő lépést a villamosított fuvarozási megoldások felé? Lépjen kapcsolatba a helyi kereskedővel, hogy többet tudjon meg a vállalkozását érintő lehetőségekről.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Kapcsolódó cikkek