Kiemelkedően alkalmas hulladékgyűjtésre és a városi áruterítésre

Kívülről úgy tűnik, mint bármelyik hagyományos Volvo FE. Ám a Volvo FE CNG motorterében egy új Euro 6 minősítésű erőforrás rejtőzik – amely sűrített földgázzal üzemel vagy lehetőség szerint inkább sűrített biogázzal, valamint gyújtógyertyás technológiát alkalmaz.

És automatikus sebességváltóval társítják. Így ugyanazt a termelékenységet és vezetési jellemzőket nyújtja, mint a hagyományos Volvo FE. Ám egyúttal tökéletes a rövid szakaszokból álló, gyakori megállással és elindulással járó feladatokhoz – mint például a hulladékgyűjtés és a városi áruterítés. 

Világszerte számos város keresi a dízel teherautók alternatíváit. A megújuló üzemanyagok használata gyakran feltétele a beszerzési pályázatoknak – különösen a hulladékkezelés területén. A Volvo FE CNG révén egy lényegesebb kisebb környezetkárosító hatást kifejtő teherautót kínálhatunk a városi környezetben tevékenykedő vállalatok számára.

Christina Eriksson

a Volvo Trucks alternatív hajtásláncok részleg vezetője

A metángáz égése teljesen szagtalan. Ráadásul rendkívül alacsony mennyiségben bocsát ki káros anyagokat. Ha a metán biogázból ered – például szerves anyagokból nyerik ki – a szén-dioxid-kibocsátás akár 70 százalékkal is kisebb lehet, mint a dízel teherautók esetén. 

A koromrészecske-kibocsátása olyan alacsony, hogy elegendő egy háromutas katalizátor. Nincs szükség külön részecskeszűrőre. És AdBlue-rendszerre sem. 

Euro 6 minősítésű motor az FE CNG számára

Az üzemanyaggal kapcsolatos fejlesztésekhez olyan jellemzők társulnak, amelyek az összes Volvo FE teherautót erőteljessé és megbízhatóvá tesznek.

FE CNG Euro 6 motor. 
Teljesítmény: 320 lóerő. Forgatónyomaték: 1356 newtonméter. A Volvo FE CNG teherautók 2x4 vagy 2x3 gáztartállyal rendelhetők. A sűrített földgáz tartályait az alváz két oldalára rögzítik. A hatótávolság optimális körülmények között könnyű áruterítő feladatokat végezve akár 400 kilométert is elérheti, illetve akár 250 kilométert is nehéz hulladékgyűjtő munka során.

Automatikus sebességváltó
A Volvo FE CNG a teljesen új gázüzemű motor mellett teljesen automatikus sebességváltót is tartalmaz. Ennek eredményeképpen ugyanazt a termelékenységet és teljesítményt nyújtja, mint a hagyományos Volvo FE.

A metángáz az az üzemanyag, amely hosszú távon a gázolaj egyik fenntartható alternatívája lesz. Most a társadalom különböző szereplőin a sor, hogy megalkossák a megfelelő szabályokat és kialakítsák a pozitív fejlődés előfeltételeit.

Lars Mårtensson

környezetvédelmi igazgató, Volvo Trucks

A Volvo FE CNG motor nyomatékgörbéje

G9K320 – Teljesítmény/forgatónyomaték

A Volvo FE CNG (Compressed Natural Gas, sűrített földgáz) változatot elsősorban rövid távú, gyakori megállással és elindulással járó alkalmazásokra fejlesztettük ki.

Motor

  G9K320
Legnagyobb teljesítmény 2000–2100 1/min fordulatszámnál 320 LE (239 kW)
Legnagyobb megengedett fordulatszám 2200 1/min
Legnagyobb forgatónyomaték 1300–1400 1/min fordulatszámnál 1356 Nm
Hengerek száma 6
Összlökettérfogat 8,9 dm³
Löket 144,5 mm
Furat 114 mm
Sűrítési arány 12:1
Gazdaságos fordulatszám-tartomány 1200–1700 1/min
Olajszűrő Főáramú
Kenési rendszer kapacitása 27,6 l
Hűtőrendszer kapacitása 12,4 l
Saját tömeg (alapmotor) 373 kg
Motor rendszerfeszültsége 12 V
Teherautó és önindító rendszerfeszültsége 24 V
VT

Próbálja ki Ön is

Helyi Volvo Trucks kereskedője örömmel elmagyarázza Önnek a Volvo FE CNG valamennyi jellemzőjét és előnyét.

Találja meg a legközelebbi kereskedőt